8-10 Ay Ek Gıda Tadım Listesi

Bebeklerde Tadım Günleri Ve Beslenmede Öğünlere Geçilmesi

Zeynep'le 6-8 ay arası tadım listemizi hemen hemen bitirdik sayılır. (Ek Gıda Başlangıç listesine ulaşmak için tıklayınız) Bu nedenle 8-10 ay arası kullanmayı planladığım yeni listemizi hazırladım. Listemizde sebze ve meyvelerin yanı sıra artık baharat, et, balık ve baklagillere yer verme zamanımız geldi. Bu listedeki tadımlara yine 3 gün kuralı ile devam ederken daha önce tadımını yaptırdığım gıdalarla da öğünlere geçiyoruz. (9+ Ay Örnek Beslenme Listesi için tıklayabilirsiniz.)

8-10 ay arası öğünlere geçiş önerilirken aklımızda olması gereken en önemli şey birden bire 3 ana öğün şeklinde bebeğe yüklenmemektir. Bu dönem öğünleri oturtmak için en uygun zaman dilimidir. Öğün sayısı yavaş yavaş artırılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise beslenme saatleridir. Bebekler düzenli olarak belli saatlerde beslenirse bu sürece daha kolay adapte olabilirler. Bir diğer husus da ortak saatlerde beslenmesidir. Yani sizinle birlikte kahvaltı eder, ara öğünde sizinle birlikte meyve vs yerse rol model olarak beslenmeye teşvik edebilirsiniz.

Biz 7. aydan itibaren 1 öğün bir tadım şeklinde ilerledik. Yemek saatlerinde bizimle masaya oturan Zeynep talepte bulunduğu için bu şekilde hareket etmeyi uygun gördüm. Bu noktada şunu belirtmek istiyorum. Her bebeğin gelişimi, talep zamanı farklıdır. Bizde önünde örnek aldığı bir ablası olduğu için bu konuda istekli olduğunu düşünüyorum.

7,5-8 ay arası bir öğün yaptırılabilir.
8 ay sonrası kahvaltı ve 1 veya 2 ara öğün şeklinde olabilir.
9 ay sonrası 2 ana öğün 1 ara öğün.
10 ay sonrası 2 ana 2 ara öğün veya bebeğin isteğine göre (iştahlı ise) 3 ana öğün 2 ara öğün yaptırılabilir.
Ben, öğün sayılarında Elif’te bu şekilde ilerlemiştim. Zeynep için de aynı yönde ilerlemeyi düşünüyorum.
Öğünler hazırlanırken sebze,meyve,protein ve tahılların dengeli olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğe besleyici değeri olmayan besinler, hazır gıdalar sunulmamalıdır. 1 yaş öncesi bebeklere kesinlikle tuz, şeker, yumurta beyazı ve süt verilmemelidir. Her öğünden 1 saat kadar önce emzirme bırakılmalıdır.

Bu yazıklarım benim kişisel tecrübelerim. HER ZAMAN DOKTORUMUZA DANIŞARAK İLERLEMEYİ UNUTMAYALIM.

Tadım listemizi Excel olarak indirmek için tıklayın.
Tadım listemizi PDF olarak indirmek için tıklayın.

Hazırladığım Listedeki Besinler Hangi Aydan Sonra Bebeğe Verilebilir?

Arpa+6 ay
Pirinç+6 ay
Brokoli+6 ay
Ayva+6 ay
Kimyon+7 ay
Kırmızı Pancar+7 ay
Tam Buğday Unu+8 ay
Zeytin+8 ay
Karnabahar+8 ay
Mısır unu+8 ay
Bulgur+9 ay
Nohut+9 ay
Medine Hurması+9 ay
Balık+9 ay
Kuzu Eti+9 ay
Kereviz+9 ay
Ispanak+9 ay
Yer elması+9 ay