Ek Gıda Başlangıç Süreci

Zeynep bebek artık 180 günü doldurdu ve biz de yavaş yavaş ek gıdaya başlayacağız. Tadım için kendimize neredeyse iki ay sürecek (54 günlük) bir liste hazırladım ve sizinle de paylaşıyorum. Boş şablon olarak da paylaşıyorum ki kendinize göre yazıp düzenleme yapabilirsiniz böylece kendi ek gıda menülerinizi hazırlayabilirsiniz (Linkler yazının sonunda).


Bebeklerde Ek Gıdaya Kaçıncı Ayda Başlanmalı?

Öncelikle bebeğin 180 günü doldurmuş olması gerekmektedir (bazı doktorlar kilo alımı az diyerek 5. ayda ek gıdaya başlamayı önerse de 4. ay itibarıyla kilo alımı düşer, bu gayet normaldir. Zeynep 5. ay tartıda 400 gr almıştı mesela). Bence en doğrusu 6. ayın dolmasını bekleyip tadımlara öyle başlamaktır. Bebeğin sindirim sistemi henüz olgunlaşmadan ek gıdaya başlangıç alerjik tepki, mide bağırsak sorunları (ishal, kabızlık, gaz sancısı vb.) gibi bazı sorunlar da beraberinde getirebilir.

Bebeğimiz 180 günü doldurduktan sonra tadımlara başladığımızda (ben blw yöntemi ile ilerlemeyi düşünüyorum) buharda yumuşattığımız/haşladığımız sebzeden az miktar ile başlayıp aynı sebzeyi 3 gün deniyoruz (3 gün bekleme kuralı). Eğer bebek herhangi bir alerjik tepki vermezse (dudak çevresi kızarma, ciltte döküntü, huzursuzluk, gaz sancısı vs. gibi) bu gıdayı geçtik diyerek yeni besine geçiyoruz ve 3 gün onun tadımını yapıyoruz. İlk denediğimiz besini de bu arada verebiliyoruz. Yani her besin 3 gün deneniyor ve geçilirse yeni besinle birlikte verilebiliyor. Uzmanlar ek gıdaya sebze tadımları ile başlamayı öneriyor çünkü özellikle meyve ile tadıma başlandığında bebek tatlıyı algıladığı için sebzeyi kabul etmeyebiliyor. İlk ay sebze tadımı yaptırıp 7. ay civarı meyvelerle tanıştırmak daha uygundur. Yoğurdun sindirimi zor olduğu için yine 6. ayın sonu veya 7. ay başlarında tadımını yaptırmak daha doğrudur. 6-8 ay arası tadım dönemi olarak geçiyor. Tadımlarda amaç bebeğin doyması değildir. Yeni tatlarla tanıştığı alışma sürecidir. Sonrasında ufak ufak öğünlere başlanıyor. Bebeğimiz ilk başlarda ek gıdayı reddedebilir. Verilen yiyeceği öğürüp kusabilir. Bir besini pek çok kez sunmamız gerekebilir.


6. Ay İtibarı İle Bebeğimize Hangi Gıdaları Verebiliriz? (Ek Gıda Menüleri)

Anne sütü, formül mama
Yoğurt, kefir, yumurta sarısı
Lor peyniri, tuzsuz peynir
Patates, tatlı patates, havuç, yeşil kabak, balkabağı, pırasa, soğan, sarımsak, enginar, brokoli, yeşil biber, kırmızı biber
Elma, armut, avokado, ayva, kayısı, mor erik, şeftali
İrmik, yulaf, pirinç, arpa verilebilir.
Tadım listesi oluşturulurken mevsim meyve ve sebzesi olmasına özen gösterilmelidir.

Bu yazıklarım benim kişisel tecrübelerim. HER ZAMAN DOKTORUMUZA DANIŞARAK İLERLEMEYİ UNUTMAYALIM.

Daha büyük bebekler için 8-10 Ay Tadım Listesi

9+ Ay Örnek Beslenme Listesi

Tadım listemizi Excel olarak indirmek için tıklayın.

Tadım listemizi PDF olarak indirmek için tıklayın.