Okula Başlayacak Öğrenciler İçin Tavsiyeler

Merhaba sevgili ebeveynler ve eğitimci arkadaşlar. Anasınıfına veya ilkokul birinci sınıfa başlayacak minik annelerine tavsiyeler burada:)
Büyük kızım Elif bu yıl anasınıfına başlayacak. Geçen yıl kısa bir süreliğine oyun grubu deneyimi oldu. Ancak bu yıl eğitim hayatına tam anlamıyla giriş yapıyoruz diyebiliriz. Pek çok ebeveyn gibi bizde de heyecan ve endişe bir arada.
Çoğu ebeveynde şu sıralar, okula uyum süreci ile ilgili biraz kaygı söz konusu olması muhtemel.
Acaba çocuğum okula alışabilecek mi?
Öğretmenini veya sınıfını sevecek mi?
Arkadaş edinebilecek mi?
Arkadaşları ona iyi davranacaklar mı?
Yemeğini yiyecek mi?
Teneffüslerde tek başına idare edebilecek mi? ... gibi pek çok soru anne babaların kafalarını meşgul ediyor.
Bir de "Alıştırma Haftası" var ki şu an gündemimizde bu yer alıyor. Çünkü bu yıl başlangıç tarihi biraz öne çekildiği için alıştırma 2 gün ile sınırlanmak zorunda kaldı.

Çocuğu okula ısındırmak için elbette çok daha önceden zemini hazırlamak gerekiyor. Bunun için neler yapılabilir sorusu hemen akıllara geliyor. Okula alışma ile ilgili yazılmış kaliteli içerikte pek çok yayın söz konusu(Yazının sonunda bulabilirsiniz). Bunlardan uygun olanlar seçilerek alınıp çocuğa okunabilir. Kitap üzerinden sohbet ortamı oluşturularak, çocuğun kafasındaki soru işaretleri yanıtlanabilir. Okula başlamadan önce uygun bir zamanda okul ziyaret edilerek, sınıflar, bahçe, tuvaletler vs. gezdirilerek çevre ile ilgili genel bir bilgi sahibi olması sağlanabilir. Ailenin okul ile ilgili kendi aralarındaki konuşmaları da bu konuda çok önemlidir. Her ne kadar çocuklar bazen sizi dinlemez gibi görünse de olumsuz deneyimlerin aktarıldığı konuşmalar çocuğun okula uyum sürecindeki kaygısını artırmada maalesef etkili olacaktır. Bu nedenle okulla ilgili mümkün mertebe olumlu deneyimleri paylaşmaya özen gösterilmelidir. Okul için yapılacak hazırlıklarda (kırtasiye alışverişi gibi) çocuk sürece dahil edilmelidir. Çocuğu okula ısındırmak için bu ve benzeri şeyler yapmak çocuğun okula uyum sürecindeki kaygısını azaltarak okula daha pozitif bir başlangıç yapabilmesi için uygun bir adım olacaktır. Peki çocuğumuz okula başladı ve ilk gün okuldan çıktık. Birinci Sınıf öğrencilerinin çoğu zaten anasınıfından ilkokula geçiş yaptığı için bir tık daha rahat oluyorlar. Tabii hiç anasınıfı deneyimi olmayan çocuklarımız da mevcut. Peki, anasınıfına ilk kez giden minikler için hangi sorular sakıncalı? Hangileri uygun?

  • Ağlarsan çıkışta gelip seni almam.
  • Arkadaşların ağlıyor mu? Çok ayıp.
  • Ağlamadan sınıfına gidersen sana çikolata alacağım.
  • Bugün sınıfta kal; söz yarın seni okula getirmeyeceğim.
  • Arkadaşlarınla anlaşamadın mı? Seni dışladılar mı?
  • Sen artık büyüdün, bebekler ağlar.
  • Böyle davranırsan kimse seni sevmez.
  • Galiba sen okula alışamayacaksın. (maddeler alıntıdır)

Yukarıdaki ve benzeri cümleler, bilmediği bir ortama giren çocuk için kaygıyı artırıp, belki daha kolay geçireceği sürecin zora girmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Çünkü güveni zedeleme (seni almam okulda kalırsın), küçük düşürme (arkadaşların ağlıyor mu? Çok ayıp), karşılık bekleme (çikolata alırım), verilen sözün tutulmaması (bugün okulda kal,yarın getirmeyeceğim), koşullama (böyle davranırsan kimse seni sevmez), inançsızlık/güvensizlik (galiba okula alışamayacaksın) hislerinden başka duygular oluşturmayacaklardır.

Peki çocuğumuzla okula alışma / uyum sürecinde nasıl iletişim kurmalı, hangi sözcükleri bol bol kullanmalıyız?

  • Seni çok seviyorum.
  • Sana inanıyorum.
  • Sen okuldan çıktığında ben burada olacağım.
  • Yardıma ihtiyacın olduğunda sana destek olacağız.
  • Deneyebilirsin ve olmazsa başka bir yöntem bulabiliriz.
  • Biz her zaman sana destek olacağız.

Bu ve benzeri cümleleri çocuğunuzla olan iletişim biçiminize uygun hale getirerek, uygun ortamlarda dile getirmek de çocuğun okula uyum sürecindeki var olan kaygısını azaltmada etkili olacaktır.